Home > News > Skyscraper News > London > United Kingdom > Huge New Datacentre Planned In East London

Huge New Datacentre Planned In East London

Adding to the cluster of high tech internet facilities around Blackwall is a new proposal by Telehouse Europe to further extend their site with the creation of a major datacentre to the south of Telehouse North.

Data centres are complicated buildings to run with huge amounts of power required plus the very latest in cooling needed to stop them from overheating.

Bearing in mind these requirements, the plans from YRM Architects feature only half of each floor from one to five with computers on them for tenants and the rest given over to the plant operations. In total a mere 3,700 square metres of the scheme is for hosting IT servers.

Floor six will handle the mechanical aspects of the buildings operation whilst floor seven will accommodate the electrical. The roof features an open plant and air conditioning level whilst attached to the ground floor will be a generator wing, two storeys tall.

Cladding the schemes main floors will be anodized metal panels of three different shades arranged in a rectangular patchwork similar to a pixilated design, something that is perhaps appropriate given the nature of the building. Practically the only glass in the entire building will be for the stairwells.

Furthermore, the southern fašade of the building will have 50 square metres of solar panels integrated into it, just about the only measure for generating renewables on site. Ironically it's this southern side that the Mayor's office has issues with wishing that it could be redesigned by the architect to appear more visually arresting.

For any other building this would be considered unacceptable by the planning authorities but in the case of a datacentre there are few opportunities to green it with technical reasons ruling such things as combined ground source heat pumps.

Those floors for the electrical, mechanical and plant aspects of the building will have anodized aluminium louvres allowing greater natural ventilation for them with metal columns and beams framing them.

With only minor issues identified by the Mayor's office, it seems likely that something very close to this design will go ahead adding to the group of existing gang of big, fat datacentres already in the neighbourhood.

Article Related buildings:

Telehouse West

Telehouse West
Telehouse North

Telehouse North
Telehouse West
Telehouse West